Over ons

De dirigente

Nana Tchikhinashvili is geboren in Tbilisi, Georgië en zong al vanaf haar 6e in diverse professionele koren. Geen wonder dat zij op haar 18e het muziekcollege volgde. Koordirectie was haar hoofdvak, ernaast piano en zang. Hierna studeerde Nana koordirectie en zang aan het Staatsconservatorium in Tbilisi. Ze was één van de jongste professionele concertzangeressen van het Academisch Staatskoor én dirigente van ditzelfde koor.

Als zangeres en dirigente heeft zij een eigen stijl van koordirectie ontwikkeld. In 2001 richtte Nana het kamerkoor Moderato Cantabile op.

Het koor

Het koor, bestaande uit 30 geoefende zangers, kan bouwen op Nana’s manier van dirigeren: met handen, armen en mimiek. Tijdens de repetities wordt veel aandacht besteed aan ademtechniek, articulatie, timing en dynamiek en aan de Italiaanse zangtechniek: een ontspannen keel en een geronde mondstand. Hierdoor heeft het koor een eigen, warme klankkleur. Gedrevenheid en enthousiasme van de dirigent én de koorleden zorgen voor intensieve optredens met een gevarieerd en verrassend repertoire. Jaarlijks zijn er meestal vijf concerten op mooie locaties. De uitvoeringen zijn vaak a cappella, maar er zijn ook concerten met begeleiding van orgel, kistorgel, viool, altviool en/of cello.

Artistieke visie

Nana kiest vaak onbekende, religieuze werken waarbij de muzikale interpretatie voorop staat. Vanuit haar achtergrond en dankzij haar creatieve geest zingt het koor stukken van o.a. Georgische, Russische, Letse, Engelse en Duitse origine, van componisten als Pärt, Wagenaar, Tallis, Preisner, Rachmaninoff, Soelghanishvili, Rheinberger én Tchikhinashvili. Sommige werken zijn voor het koor onbekend, maar door Nana’s passie, vasthoudendheid en vertrouwen stijgen de zangers en zangeressen boven zichzelf uit.

Componiste

Sinds 1995 woont Nana in Nederland. Zij componeerde muziek voor diverse animatiefilms en documentaires. Speciaal voor Moderato Cantabile schreef zij Missa Moderato Cantabile (2003), Ave Maria (2006), Pater Noster (2015), en in 2016 Cherry Tree en Ladybug (naar gedichten van haar jong overleden nicht Dnoara Tvauri). In 2017 schreef zij Jesus, een bijzonder werk met begeleiding van een altviool. De Bolero (2020) is weer heel anders en verrassend.

Zangeres

Nana soleert regelmatig (inter)nationaal als mezzosopraan bij diverse concerten, óók bij Moderato Cantabile. Daarnaast geeft zij soloconcerten, vaak met pianobegeleiding. In mei 2023 soleerde zij bij de uitvoering van de Carmina Burana van Carl Orff in de Smetanazaal in Praag.

Voor meer informatie: nanatchikhinashvili.nl