Agenda

Voorjaarsklanken – Mariakerk Ruinen

RUINEN – zondag 14 april, 15:00
Mariakerk, Brink 11, 7963 AA Ruinenvia Stichting Muziek in de Mariakerk

Voorjaarsklanken voeren de boventoon van het concert van Moderato Cantabile in Ruinen. 

Het repertoire staat in het teken van de verbinding tussen hemel en aarde, zoals de werken van Preisner en Barber, en herinneren ons aan de Paastijd.

De donkere tonen van het lijden -ook persoonlijke- komen naar voren in de werken van Ticheli, Myers en Stopford.

Een speciale plaats in het programma wordt ingenomen door het Stabat Mater, gearrangeerd door onze eigen dirigente Nana Tchikhinashvili. Het is een intieme vertolking van het middeleeuwse lied dat stilstaat bij het lijden van Maria na de kruisiging van haar zoon.

Daarbij horen gebeden, zoals het klassieke Kyrie Eleison (God Have Mercy) in verrassende klanken van Coulais en Kochlamazashvili, alsook het Pater Noster (Onze Vader) van Vasks en Verdi. Intiemere, persoonlijke gebeden zijn te horen in het motet van Rheinberger.

Maar na het lijden is het voorjaar vooral een tijd van hoop, een tijd om vooruit te kijken. De diepte hiervan is te horen in de hymne van de engelen van Tchaikovsky.

Met ‘Voorjaarsklanken’ zingt Moderato Cantabile een programma dat de uitersten van schoonheid, gratie en zuiverheid opzoekt die bij het voorjaar horen.

Entree € 17 (incl. koffie/thee). Jongeren tot 18 jaar gratis.

Voor meer informatie: https://www.muziekindemariakerk.nl

Mariakerk in Ruinen (bron: Gouwenaar / Wikimedia)


Voorjaarsconcerten 2024

Mariakerk Ruinen – muurschildering noordwand, vroeg 16e eeuw – bron: RCE / Wikimedia

In het voorjaar gaan we verder met a cappella werken, van o.a. Coulais, Thompson, Vasks, Wagenaar, Tallis, Tsjaikovski en Tchikhinashvili.

HOOGEZAND – zondag 12 mei – Korenfestival ZingZing!
Het Kielzog, Gorecht-Oost 157, 9603 AE HoogezandVorige concerten

Op 24 maart 2024 gaven wij een Paasconcert in de Walfriduskerk te Hellum, met werken van Ticheli, Wagenaar, Rheinberger, Vasks en Verdi. Centraal in dit concert stond het Stabat Mater, in een arrangement van Nana Tchikhinashvili.

Het a cappella concert ‘Voorjaarsklanken‘, op 10 maart 2024 in de kerk van Eenrum, was met werken van Soelganishvili, Rossini en Schnittke een uitbreiding van hetgeen we op 25 februari 2024 zongen in de Sint Jozefkathedraal in Groningen. Tijdens dat ‘Uurtje Eeuwigheid‘ bood ons programma een combinatie van koorwerken (o.a. Ticheli, Myers, Preisner, Rheinberger, Vasks, Barber, Verdi, Tchaikovsky), afgewisseld met het Beyerle Quartet, dat het ‘Strijkkwartet Nr. 14 (Death and the Maiden)’ 1 Mov. van Franz Schubert ten gehore bracht.


In november 2023 gaven wij twee concerten onder de titel ‘Bezinning‘. Deze titel was bewust gekozen: we leven in een tijd waarin oorlog, ziektes, natuurrampen, toenemende ongelijkheid, verharding, verdeeldheid aan de orde van de dag is. En daarin zijn momenten van (muzikale) bezinning belangrijk. Om rust te ervaren, in het hier en nu te zijn, saamhorigheid te ervaren en te genieten.

We voerden een divers a cappella programma uit – met werken van o.a. Samuel Barber, Josef Rheinberger, Giuseppe Rossini, Alfred Schnittke, Thomas Tallis, Frank Ticheli, Giuseppe Verdi, Johan Wagenaar, alsook enkele Georgische stukken, waaronder van onze eigen dirigente Nana Tchikhinashvili.

Dit concert gaven wij op zondag 12 november in de Doopsgezinde kerk in Groningen en op 26 november in de kerk van Garmerwolde.


In het voorjaar van 2023 hadden wij een gemengd programma, waarin a cappella stukken werden afgewisseld met werken van Johann Sebastian Bach, Dietrich Buxtehude en Gabriel Fauré. Dit concert werd opgevoerd op 3 juni in de Abdijkerk te Aduard en op 4 juni in de Sint Jozefkathedraal te Groningen.

Daarnaast hebben wij een kerkdienst in Ter Apel begeleid op 11 juni en hebben wij ook meegedaan met het korenfestival ZingZing! in de Oosterpoort in Groningen, op 18 juni.


Poster wall

Bezoek onze poster wall om een overzicht van vorige concerten te krijgen…